ienek 2009.01.02. 15:24

(2009. január 2.)

kocog
Ma volt egy délutáni 31 perces kocogás Csabával, részben az Arborétumban, részben akörül. Nagyon hideg volt, de jól esett.

bél
Ezt találtam mostanában a Wikipédiában:

"Glutén - A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából:
A glutén két fehérje, a gliadin és a glutenin keveréke. A búza, a rozs és az árpa magjainak endospermiumában találhatók a keményítővel együtt. A gliadin és a glutenin a búzaszemek fehérjetartalmának kb. 80%-át teszi ki. Mivel vízben nem oldódnak, tisztíthatóak a keményítő kimosásával.
Bár a búza az élelmiszerek fehérjetartalmának jelentős részét teszi ki, bizonyos emberek érzékenyek a gluténra és ezért nem fogyaszthatják.

A lisztérzékenység vagy cöliákia egy felszívódási zavar, mely nem gyógyítható, de diétával jól kezelhető. Búza, rozs, árpa, zab fogyasztása nyomán kialakuló, immunológiai alapú bélnyálkahártya elváltozás. A történések az ezekben a növényi magvakban lévő glutén hatására végbemenő immunológiai reakció számlájára írhatóak, amiért a glutén gliadin nevű komponense a felelős. Elsősorban a vékonybél kezdeti szakasza sérül, de lehet az elváltozás kiterjedtebb is. A nyálkahártya elsimul a bélbolyhok eltűnésével, a felszíni sejtek leválása miatt sérül azok működése és az összes tápanyagféleség felszívása. Gyermekkorban ez a fejlődés, növekedés elmaradásához vezet, 10%-ban akár rosszindulatú daganatok kifejlődésére is lehet számítani."

zene
Ma sikeresen hozzájutottam a régóta keresett két Malmsteen dalhoz. Az egyikről már tegnap írtam - 12. Tournament -, a másik ugyanazon a lemezen van, a 11. dal - Dawn (ez az 1995-ös lemezen az Amberdawn címet viseli). A kurvaszemétség az, így első hallgatásra, hogy ezek a dalok rajta vannak más Malmsteen lemezeken. Lehet, hogy ezért nem találtam meg sehol... Merthogy nem különbözik semmiben az 1995-östől, csak a számok címében. Bővebben majd otthonról, ahol konkrétan meg tudom hallgatni a dalokat.

Új szerzemények:
Condition Red - 2000 Condition Red
Erika - 1990 Cold Winter Night (ezen a lemezen, az egyik dalban maga Malmsteen is teker! - 9. Emergency) [bővebben]. Yngwie menyasszonya volt a csaj, legalább is a lemezzel együtt ez jött

A bejegyzés trackback címe:

https://instrumentalisenek.blog.hu/api/trackback/id/tr264557390

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása