ienek 2010.06.14. 09:42

(2010. június 14.)

Eddig úgy néz ki lesz a nyáron kicsi K.mét, a szokásos ház-vigyázás, talán M.nosztra is, de lehet most ez elmarad, mert ugyanabban az időpontban lehetőségünk van balatonozni egyet. Még alakul...

A napokban kipróbáltam egy nem túl drága (430 Ft) száraz fehéret. Verpeléti olaszrizling a Varsányi pincészetből. Minőségi (oem*) száraz fehérbor, termelőhelyen palackozva. Az illata valahogy nekem túl "betyárosra" sikeredett.

Itt a szöveg a hátoldalról: "Neve ellenére vérbeli magyar szőlőfajta az olaszrizling. Márai Sándor szerint e bor »simaságán érzik még a latinos műveltség és szőlőkultúra s Pannónia pallérozottsága.« A divatdiktátorok ma ugyan kissé megfeledkeztek róla, de így az igazi borértők legalább olcsóbban vásárolhatják. Májusi erdőket idéző illata s betyáros savharmóniája különösen élvezetessé teszi. Kóstolja meg."

 

* "Mint arról már írtunk, az uniós borpiaci törvénynek köszönhető, hogy megszűnik az eddigi besorolás, azaz a minőségi, a táj- és az asztali bor elnevezés. Helyette három másik megnevezés lesz. A minőségi helyett oltalom alatt álló eredet-megjelölést (OEM) kell használni. Ez az exportnál lehet fontos, mert az unióban ezeknek a boroknak egységes logója van. A tájbor helyett az oltalom alatt álló földrajzi jelölést (OFJ) lesz használatos. Az asztali bor megnevezés megszűnik. A címkére csupán annyit lehet ráírni: bor. Rákerülhet még a fajta neve (pl. kékfrankos) és az évjárat. Nem szerepelhet rajta, hogy a bor hová való, tehát szekszárdi, villányi, egri, stb. Kérdés, így mennyire eladható a piacon. Igaz, aki ezt a kategóriát választja annak kevés korlátozást kell betartania. Az ilyen ital több fajtával is házasítható, a termést sem kell korlátozni. A legnagyobb haszna pedig, hogy már az idén [2009], augusztus 1-től, a forgalomba hozatali járulék, literenként 5 forint, míg a másik kettőnél 10 forint." i n n e n

A bejegyzés trackback címe:

https://instrumentalisenek.blog.hu/api/trackback/id/tr533457490

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása